Chip tuning

2022. március 03. 12:56 - Viktor alkatrészek

Chiptuning vagy Tuning Box? Melyiket válasszuk?

Chiptuning vagy Tuning Box? Melyiket válasszuk?

 

Chiptuning
A modern személyautók működéséről nagyon komplex elektromos rendszerek gondoskodnak, melyek szabályozását és felügyeletét a különféle jeladók segítségével egy központi vezérlőegység, az úgynevezett ECU végzi el. Ebben rögzítik a gyártók az autó optimális működéséhez szükséges értékeket, így többek között azt is, hogy a motor milyen teljesítményt adjon le bizonyos fordulatszám mellett, mennyi legyen a befecskendezett üzemanyag mértéke vagy mekkora a turbónyomás. A chiptuning során ezeket az értékeket kell felülírni ahhoz, hogy az autó tulajdonságai javuljanak.

Emiatt nagyon fontos, hogy egy megbízható és tapasztalt tuningcéget válasszunk a munkához! Mindig messzire kerüljük el azokat a szerelőműhelyeket, ahol tapasztalat nélkül, vagy ismeretlen, esetleg ismeretlen eredetű programokkal próbálnak belenyúlni az ECU értékeibe, hiszen ez egy prémium kategóriás autó érzékeny rendszerét fenekestül felforgathatja. A professzionális chiptuning ugyanis ott kezdődik, hogy a szerelőműhely egy megbízható mérnökgárdától vásárolt programot alkalmaz az ECU felülírására, amit valódi autókon, gyakran éveken át teszteltek, tehát a mi gépjárművünk tulajdonságaihoz igazítva egy olyan szoftvert kapunk a pénzünkért, ami a biztonság tekintetében megegyezik a gyári alapszoftverrel.

Ezzel a megoldással akár 20-25 százalékos extra teljesítményt is el lehet érni úgy, hogy közben a motor fizikai tulajdonságai nem változnak. Ha ennél is jelentősebb javulást szeretnénk, elengedhetetlen lesz cserélni bizonyos alkatrészeket. Ez utóbbi azonban már a motorátépítés fogalomkörébe tartozik, mely szintén egy ismert megoldás arra, hogy több extra lóerőt lehessen felszabadítani az autóból. Ilyenkor egy komplett kipufogórendszer, de akár nagyobb turbó, kompresszor vagy leömlő is beépítésre kerülhet, amit mindig meg kell támogatni egy chiptuninggal, hogy az átépített motor képes legyen esetenként akár plusz 200-300 lóerőt is bevetni gyorsuláskor.

Tuning Box
Noha megfelelő keretek között és tesztelt szoftver mellett a chiptuning teljes biztonsággal képes extra teljesítményt adni bizonyos autótípusoknak, azonban amikor szóba kerül az ECU módosítása – mely sok gyártónál önmagában egy több százezer forintos alkatrész lehet –, akkor rengetegen inkább visszalépnek a fejlesztéstől. Pedig nem kellene, hiszen vannak ma már alternatívák. Ilyen például az 1988 óta létező Tuning Box, mely a központi számítógép felülírása nélkül tudja biztosítani autónk számára a plusz teljesítményt.

A Tuning Box alapvetően nem más, mint egy az autóba kerülő kiegészítő alkatrész, amit kívülről csatlakoztatnak a motornál található szenzorokhoz úgy, hogy az ne felülírja, csak kiegészítse az ECU munkáját. A több évtizedes fejlesztéseknek köszönhetően a rendszer típusonként eltérő, tesztelt értékekkel üzemel, miközben rengeteg lehetőséget ad a tulajdonos kezébe. Ennek köszönhetően akár egy okostelefonos applikációval is módosíthatjuk a leadott lóerők számát, de akár elérhetjük, hogy csökkentsük vele a fogyasztást, tehát az extra alkatrésszel nem csak teljesítménynövelésre lesz lehetőségünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chiptuningdiesel.blog.hu/api/trackback/id/tr8617770942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Chip tuning
süti beállítások módosítása